Blog

TENİS KURALLARI | TENİSTE BİLİNMESİ GEREKENLER

Tenis, her yaştan erkek ve kadının, teke tek ya da çiftler halinde takımlar ile oynayabildiği bir raket sporudur. Tenis, sağlıklı bir form elde etmek ve bunu korumak ayrıca arkadaşlarınızla eğlenmek için harika bir spor türüdür. Belirli kurallar çerçevesinde oynanan bu sporun tarihini, nasıl oynandığını ve kurallarını merak ediyorsanız içeriğimiz tam da size göre! Hadi başlayalım ve tenis dünyasını keşfedelim.



TENİSİN TARİHÇESİ

Tenisin tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. İlk olarak 12.yüzyılda bir Fransız hentbol oyunundan esinlenerek geliştirilmiştir. İlk başlarda topa el ile vurularak oynanan oyun daha sonra geliştirilerek raket ile oynanmaya başlandı.

Başlangıçta asilzadelerin ilgisini çeken tenis sporu, çim sahada gerçekleştiriliyordu. Günümüzde ise farklı zeminler de oynanması mümkün.İngiltere’de gerçek tenis (çim tenisi), Amerika’da kort tenisi, Avustralya’da kraliyet tenisi olarak adlandırıldı ve giderek yaygınlaştı. Tenis sporu en büyük katılımcı ve izleyici artışına 1960’ların sonunda ulaştı.

1970’li yıllarda profesyonellerin yanı sıra amatörler tarafından da yaygın olarak oynanmaya başlanan tenis, güçlü oyuncuların ve rakiplerin yükselişi ile çekiciliğini arttırdı. Ekipmanlarda da değişiklikler meydana geldi. İlk oynanmaya başlandığı yıllarda beyaz renk olan tenis topu, sarı ve yeşil renklerini aldı. Raketlerin ise ebatlarında ve malzemesinde değişimler söz konusu oldu. Lamine ahşaptan üretilen tenis raketleri 1967’lerde büyük boy metal çerçevelerin tanıtılmasıyla farklı hammaddelerden üretilmeye başlandı.

Günümüz ve yakın geçmişte moda sektörünün de ilerlemesi ile tenis kıyafetlerine renk ve stillerin eklenmesi tenis sporunu daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmiştir.



TENİS NEDİR? NASIL OYNANIR?

Tenis, tek veya çiftler halinde çim, kil veya sert kort zeminlerde keçeden yapılmış içi boş lastik top ve raket yardımıyla evrensel kurallar çerçevesinde oynanan olimpik bir spordur.

Tenis oynamak için, kondisyon ve enerji gereklidir. Oldukça hareketli geçen bu spor türünü, her yaştan hem erkek hem kadınlar oynayabilir. Tenis sporunda amaç; topun saha içerisinde ve rakibin karşılık veremeyeceği şekilde vurabilmektir. Böylelikle rakip yenilebilir. Tenis sağlıklı bir yaşam, fit bir beden ve eğlence için biçilmez bir kaftandır. Eğer çocuğunuz varsa ve bir sporla ilgilenmesini istiyorsanız tenis iyi bir seçim olacaktır. Yılın büyük bir dönemi okula giden çocuğunuzu yaz döneminde yaz tenis okullarına yazdırarak onun hayatı boyunca fayda sağlayacağı bir yatırım yapmış olursunuz. Tenis okulu, hem çocuğunuzun gelişimi için hem de sosyalleşmesi için mükemmel alanlardır.



TENİS NASIL OYNANIR?
Tenis oynamak size hız, güç ve zindelik sağlar. Tenis oynamaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken şey giyeceğiniz kıyafetlerin rahat hareket edebilmenize olanak tanımasıdır. Çünkü tenis oldukça hareketli bir spordur. Teniste raketin doğru tutulması en önemli başlangıç adımıdır. Raketi nasıl tutacağınızı bilmeniz size kolaylık sağlayacak ve sakatlanmaları engelleyecektir.

Tenis iki kişi arasında oynanıyorsa teke tek gerçekleşir. Bu gerçekleşen maç tekler oyunudur. Aynı zaman da ikili gruplar halinde dört kişi tarafından oynanabilir. Buna çiftler oyunu denir. İlk top atıldığı an oyun başlar. Alıcı buna karşılık verir ve topu geri gönderebilir ise buna ralli denir.



RAKET TUTUŞLARI

Tenis sporunda raket tutuşu önemlidir. Raketin doğru tutulması oyunun stratejisini belirleyen etkendir. Şimdi sizlerle görsellerden destek alarak raket tutuş biçimlerini inceleyelim.



Continental Tutuşu:

Eastern Forehand Tutuşu:


• Semi – Western Tutuşu:


• Western Tutuşu:


• Eastern Tek El Backhand Tutuşu:


• Çift El Backhand Tutuşu:


TENİS KORTU
Tenis oynamadan önce bilmeniz gereken bir diğer şey tenis kortunun bölümleridir. Standart bir tenis kortu 18×36 metreden meydana gelmektedir. Tenis kortlarını üçe ayırmak mümkündür. Bunlar; toprak kort, çim kort ve sert kort’tur.

• Ağdan en uzak olan paralel çizgiye arka çizgisi adı verilir. İlk servis bu noktadan yapılır.
• Arka çizgisi ile ağ çizgisi arasında ki çizgi ise servis çizgisidir. Servislerinizi bu alana kullanmanız gerekmektedir.
• Arka çizgisini tam ortadan ayıran küçük çizgi ise merkez alanıdır. Servisi bu çizgiden atmanız gerekir.
• Tenis kortunun sağ ve solunda yer alan boylamasına çizgiler ise tekler ve çiftler alanını belirler.

TENİS KURALLARI

Tenis sporunu yaparken bilinmesi gereken kurallar vardır ve evrenseldir. Biz yine de Türkiye Tenis Federasyonu’nun yayımlamış olduğu tenis kurallarını sizler için bir araya getirdik. İlk olarak temel tenis kuralları şu şekilde sıralanmaktadır:

1. Teniste 2 taraf bulunur. Birincisi servis atan diğeri ise servisi karşılayan taraftır.
2. Servisi atan kişi topu karşı tarafa atarken fileye değmemesine özen göstermelidir. En fazla 2 deneme hakkı bulunmaktadır. Eğer 2 denemede de başarısız olursa ‘’çifte hata’’ sayılmaktadır.
3. İlk set tamamlandıktan sonra ve diğer setlerde 2 sette bir servis atan ve servisi karşılayan yer değiştirmelidir.



TENİS PUANLAMA

Teniste puan kazanmak için bazı durumların gerçekleşmesi gerekir. Bunlar;
1. Rakip topa karşılık vermezse,
2. Rakip topa vuramadan önce top 1 defadan fazla saha içerisinde sekerse,
3. Rakip topa vurduktan sonra topu saha dışına atarsa,
4. Rakip topa vurduktan sonra top fileye takılarak rakibin sahasına tekrar girerse,
5. Rakip topa vurarak karşı tarafa atsa bile rakibin raketi fileyi geçerse,
6. Rakip topa vurarak karşı tarafa atsa bile top rakibin raketine birden fazla veya vücuduna değerse rakip puan kaybeder.


TENİS SETLERİ

Teniste bir oyuncunun seti kazanabilmesi için rakibini 6 oyunun sonunda en az 2 fark olacak şekilde yenmesi gerekmektedir. Eğer maç 3 setten oluşuyorsa yenmeniz için 2 seti almanız gerekir fakat 5 setten oluşuyorsa 3 seti almanız maçı yenmek için yeterlidir.

Her setin bitiminde 120 saniyelik tenis molası yer almaktadır.
ERG Sports Beyaz Logo

Türkiye’nin çeşitli illerinde, ulusal ve uluslararası spor organizasyonları, tenis turnuvaları, uluslararası tenis akademisi, tenis kampları, yaz ve kış spor okulları, seminerler, eğitim haftaları ve tanıtımlar düzenleyen, sektöründe deneyimli çalışanlardan oluşan bir organizasyon şirketidir.

Search